Woede, wat betekent het?

De krachtigste basisemotie die een mens heeft. Woede heeft duidelijk een betekenis en ingehouden woede kan uiteenlopende gevolgen hebben voor de persoon.

Zo kan het lichamelijke- en psychische klachten veroorzaken. Dit kan soms leiden tot heftige uitbarstingen (woedeaanvallen) die eigenlijk niet in verhouding staan tot de aanleiding, oftewel de gebeurtenis. Het is als het ware een vulkaan die tot uitbarsting komt. Boos worden heeft een reden; het negeren heeft gevolgen.

Wat betekent mijn woede?

  • Ik wil respect, genegenheid, geborgenheid, veiligheid, aandacht, erkenning, liefde.
  • Ik ben teleurgesteld.
  • Je gaat over mijn grenzen heen.
  • Ik wil dat de situatie verandert.

Woede is een positieve emotie, maar wordt vaak gezien als negatief. Het negeren of onderdrukken van deze emotie zal zorgen dat er een tijdbom ontstaat in je onderbewustzijn. Vroeg of laat zal het onderbewustzijn de boventoon gaan voeren, waardoor er onverklaarbare klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld buikpijn.

Maar waarom onderdrukt men dan zo’n belangrijke emotie?

Het onderdrukken van deze woede kan diverse redenen hebben. Maar één van de belangrijkste redenen is angst ( ook een basisemotie).

  • Angst om afgewezen te worden door de maatschappij of door familie en vrienden.
  • Angst om niet geaccepteerd te worden. We willen ons immers toch altijd van onze beste kant laten zien, waardoor we soms sociaal wenselijk gedrag vertonen.
  • Angst, omdat je weet dat, wanneer je boos wordt, je jezelf niet meer in de hand hebt.
  • Angst voor de reacties van anderen: wat zullen ze wel niet denken en zeggen als ze weten dat ik zo boos kan worden.
  • Angst om je gevoelens te tonen, want dan ben je kwetsbaar.
  • Angst dat er een conflict ontstaat en dan stel je misschien wel mensen teleur.
  • Angst om afgewezen te worden en daarom schik ik maar, tegen beter weten in.

Doordat angst vaak de onderliggende gedachte is om woede te onderdrukken, ontstaan er vaak nevenangsten, die een rem kunnen zijn in je leven. Soms zijn er dan zoveel nevenangsten ontstaan, dat de oorsprong van alles moeilijk te herleiden is. Door het direct uit het onderbewustzijn te halen, krijgt men een zuiver beeld van de persoon.

Het onderbewustzijn regelt een heleboel processen van het bewustzijn. Als er in je onderbewustzijn dit soort processen zijn opgeslagen die niet bewust zijn, kun je lichamelijke reacties krijgen die remmingen veroorzaken, zoals plotselinge paniekaanvallen zonder dat de situatie aanleiding daartoe geeft, maar ook fysieke klachten. Je moet het zo zien: je onderbewustzijn trekt aan de handrem, waardoor je motor minder soepel zal gaan lopen. En dat merkt je bewustzijn. Waarom er aan de handrem wordt getrokken moet dus achterhaald worden.

Je kunt het natuurlijk negeren of aan symptoombestrijding doen door middel van medicatie, maar daarmee hef je het probleem niet op. Ik vergelijk het altijd met een auto die aanloopt, waardoor het vermogen en het rijcomfort minder worden. Dan kun je het vermogen vergroten of eventueel allerlei lapmiddeltjes toepassen. Maar dat betekent dat de oorzaak blijft zitten en vroeg of laat voor nog meer problemen zal zorgen.

Daarom ben ik zelf een voorstander van het bewust maken van onbewuste processen. De persoon kan dan zelf beslissen wat hij of zij met de informatie doet.

Wil je meer inzichten over angsten? Lees hier meer erover.

In het voorjaar van 2017 zal Bénazir de nieuwste workshop ‘De positieve kant van woede’ lanceren. Meer informatie vindt u dan in de agenda.

Geef een reactie