Wintertijd, welke gevolgen heeft dit voor uw kind?

Laatste weekend van oktober wordt de wintertijd ingevoerd. Het ene uurtje langer lijkt relatief gezien weinig betekenis te hebben. Toch kunnen kinderen hier behoorlijk van slag van raken. Deze verandering laten ze dan merken in hun gedrag. Onrustig, ongeconcentreerd, emotioneel en soms ook angstig gedrag zijn de meest voorkomende signalen.
Kinderen die erg gevoelig zijn, zoals bijvoorbeeld Hoog Sensitieve Kinderen, kunnen zelfs extreem op deze tijdsverandering reageren. Hun wereld verandert al continu om hen heen door de extra voelsprieten die ze hebben. Deze veranderingen kan hen erg onzeker maken en ze kunnen zelfs overprikkeld ervan raken. Iedere extra verandering brengt ze nog meer uit evenwicht. Vooral als het niet duidelijk waarneembaar is. Een tijdsverandering voelt anders, maar is visueel niet duidelijk waarneembaar, behalve op de klok. Het kan zelf twee weken duren voordat ze zichzelf weer hervonden hebben en hun bioritme gestabiliseerd is.

Als je bioritme nauwelijks gestabiliseerd is dan breekt er een hectische tijd aan als Sinterklaas weer arriveert met Zwarte Piet. ( en de commotie en onzekerheden erom heen)
Dit traditionele duo wordt meteen opgevolgd door de Kerstman en de jaarwisseling.
Deze onstabiele periode heeft direct invloed op het gedrag van kinderen.
De reacties in het gedrag van de kids die ik in de loop der jaren heb meegemaakt zijn: stemmingswisselingen, angsttoename, bedplassen, teruggetrokkenheid en druk gedrag. Hun gedrag lijkt veel op overprikkeling en slechts structuur, rust en regelmaat zorgen voor een snelle stabilisatie.

Tips

  • Gebruik een weekplanner zodat het kind overzicht heeft en niet ineens in een gevoelsmatig andere periode belandt.
  • Wees eens stabiele factor door rust en regelmaat te bieden.
  • Plan niet te veel activiteiten.
  • Geef duidelijke structuur.
  • Voldoende nachtrust want spanning kost veel energie. Vermoeide kinderen kunnen vaak minder incasseren.

Geef een reactie