Collega wil je even meekijken?

Een collega psycholoog Geoff vraagt of ik even mee wil kijken naar een cliënt van hem, een jongen van 7 jaar met een angststoornis. Omdat dit manneke al jaren behandeld wordt door hem, maar nauwelijks vorderingen maakt, staat Geoff met zijn rug tegen de muur. Er is iets aan de hand met het ventje waar zijn hulpverlener niet precies de vinger op kan leggen. Ik bekijk de foto van Bram en doordat ik direct naar zijn onderbewustzijn kan gaan, zie ik precies wat de oorzaak van de angststoornis is: een parapsychologisch probleem dat ook opvoedkundige uitdagingen met zich meebrengt.
Geoff vraagt of ik Bram kan helpen en dat kan ik. Samen met de ouders en Geoff spreek ik af dat alle hulpverleners die aan Bram verbonden zijn een flinke stap achteruit doen, want er kan maar 1 kaptitein op een schip zijn.

Als eerste zorg ik ervoor dat hun huis een plaats van rust wordt door alle min-energie die voor de nodige overprikkeling zorgt, verwijderd wordt. Bram ervaart, doordat hij erg gevoelig is, continu een onheilspellend, dreigend en angstig gevoel in zijn huis. Alleen naar boven gaat hij niet en slapen is helemaal een probleem, omdat hij telkens het idee heeft dat hij bekeken wordt. Omdat zijn vader zelf dit gevoel ook heeft, gaat hij helemaal mee in het gedrag van Bram en is daardoor beschermend tot overbeschermend voor hem. Bram ervaart daardoor de wereld nog angstiger, omdat zijn vader hem niet het vertrouwen geeft om uitdagingen aan te gaan. Moeder wil dit graag veranderen, maar krijgt helaas niet de ruimte om haar visie door te voeren. Door de vele therapieën wordt er alleen maar bevestigd voor Bram dat hij geen ‘gewoon’ kind is en er dus ‘ gesleuteld’ moet worden aan zijn identiteit. Dit zorgt ervoor dat het zelfbeeld van Bram erg omlaag gaat en hij continu om bevestiging vraagt bij alles wat hij doet. Hij heeft geen vertrouwen in zichzelf, omdat zijn ouders dat ook niet in hem hebben door hun gedrag.

Als het huis een veilige basis is voor Bram, stel ik een pedagogisch plan op met een duidelijke omkadering voor het gezin. Dit geeft duidelijkheid en stabiliteit voor ouders en kinderen. Hierdoor krijgt Bram ook de ruimte om te groeien, maar ook de ouders leren om weer een autoriteit te zijn door grenzen aan te geven. Bram leer ik afsluittechnieken en de ouders begeleid ik intensief op pedagogisch gebied, zodat ze een team worden en een stabiele factor voor hun kind.

Diezelfde avond slaapt Bram in zijn eigen bed en dat gebeurt zonder enige vorm van verzet. Als hij de hele nacht in zijn eigen bed heeft geslapen zonder angst, is hij enorm trots en zijn zelfvertrouwen groeit. Binnen enkele dagen is het gedrag van Bram zichtbaar aan het veranderen wat ook door de omgeving opgemerkt wordt. Op school is hij rustiger en durft zelf aan het kringgesprek deel te nemen. Ook het afscheid nemen van zijn vader gebeurt zonder tranen, zodat zelfs de leerkracht achter haar oor krabt van de positieve ontwikkelingen.

Geoff die over mijn schouders meekijkt, kan niet geloven dat zijn pupil binnen twee weken zoveel vorderingen maakt. Van een angststoornis kan hij al niet meer spreken, want Bram onderneemt nu een heleboel dingen waar hij vroeger zelfs paniek-aanvallen van kreeg. Maar waar Geoff zich nog het meeste over verbaast, is hoe dit gezin een team geworden is en rust en harmonie uitstraalt. Geoff weet dat er meer is tussen hemel en aarde en dat er kinderen (en volwassenen) zijn die dat kunnen waarnemen op allerlei manieren, maar dat het zoveel invloed heeft op het gedrag van een mens, dat verbaast hem.

Hij leest vaak mijn artikelen, maar diep van binnen was hij altijd wat sceptisch, omdat hij zich niet kon voorstellen dat ik in staat ben om een gezin binnen een paar weken op de rails te zetten. Nu ervaart hij het zelf en is maar wat blij dat Bram nu kan opgroeien als een gewoon manneke, waar geen hulpverlener aan hoeft te sleutelen.

Bram beseft gelukkig niet dat ik een hulpverlener ben. Voor hem ben ik gekke Bianca met de trucjes en die mag gelukkig wel voorlopig meekijken, zonder dat het ten koste van zijn zelfbeeld gaat.

Delen waardeer ik maar een zoekende ouder misschien ook😊

Geef een reactie