Slaapproblemen met staartje

Een heel vrij weekend staat voor de deur en ik kan mijn genot niet op. Het komt niet vaak voor en ik ben van plan om er optimaal van te genieten. Een familiebezoekje staat gepland waar ik me erg op verheug. Door mijn drukke agenda schieten dit soort zaken erbij in. Samen met mijn gezin arriveren we op het feestje en even zijn alle ogen op me gericht. Enkele van de genodigden zijn lezeres van de Vriendin en zijn verbaasd om me hier te zien in een privésituatie. Mijn familie is eraan gewend en voor hun ben ik gelukkig nog steeds dezelfde persoon maar de gasten zien mij hier voor het eerst wat even voor verwarring zorgt .

Ik ga naast een dame zitten van rond de veertig die samen met haar man en dochter hier op bezoek is. We raken in een gezellig gesprek verwikkeld tot dat ze mij eindelijk durft te vragen wat  haar al een hele tijd bezig houdt. Haar dochter Suzanne van 5 is sinds kort enorm veranderd in een extreem angstig kind. Ze durft niet meer in haar eigen bed te slapen. Suzanne een blond meisje met krullen en sprekende ogen komt even bij haar moeder op schoot zitten en we staken ons gesprek.

Het is een enorm gevoelig kind die daar door allemaal voelsprieten heeft uitstaan en  heel veel indrukken opvangt. Indrukken waar ze zich vaak geen raad mee weet en het ook vertaald in haar gedrag. Ze kan daardoor erg opstandig en dwars zijn. Het lijkt dan alsof niets haar deert, ze gaat dan gewoon haar eigen gangetje. Dat kan in een opvoedingssituatie erg veel confrontaties geven. Vaak botst het zo enorm dat er dagen zijn dat ze zo veel op haar kop krijgt dat het de hele sfeer thuis beïnvloed. Moeder Mieke merkt dat ze in een neerwaartse spiraal raakt door de vele confrontaties. Daarom heeft ze bedacht dat als Suzanne weer de zoveelste bui heeft haar naar haar kamer toe te sturen en benoemd het dan ook de boze Suzanne. Ze vertelt er wel bij dat de lieve Suzanne weer uit de kamer mag komen in de hoop dat het kind leert omgaan met de woede-uitbarstingen. En ja hoor het werkt prima. De boze Suzanne gaat de kamer in en een paar tellen later verschijnt de lieve Suzanne.

De sfeer in huis wordt weer beter maar na een paar weken gebeurt er plotseling iets raars. Als Suzanne naar bed toe moet treuzelt ze en wilt niet meer naar haar kamer toe. Met veel overredingskracht moet Mieke iedere avond haar weer naar bed brengen maar ze komt dan minimaal vier maal uit bed met een smoesje. Ook slaapt ze onrustig en Mieke weet niet wat er aan de hand is. Overdag is haar dochter weer handelbaar maar zodra ze naar bed toe moet begint de ellende. Ze raakt geïrriteerd en wordt boos op Suzanne die dan uiteindelijk helemaal overstuur vertelt waarom ze niet wilt slapen in haar kamer. In haar kamer zit op haar bed de boze Suzanne en dat maakt haar bang. Mieke is met stomheid geslagen omdat ze niet weet wat ze ermee aan moet. Maar de angst in de ogen van Suzanne laten duidelijk zien dat het een echt probleem is voor haar.

Ik geef Mieke mijn telefoonnummer zodat we het gesprek op een ander moment elders kunnen voorzetten.  Een paar dagen later heb ik haar aan de telefoon en dan kan ik haar uitleggen waarom haar meisje zo reageert. Suzanne is wat je noemt een hoog sensitief persoon ook wel bekend als HSP-er en daardoor erg gevoelig voor onder andere emoties. Telkens als ze naar haar kamer moest als ze boos was kwam er een ontlading van woede in haar kamer. Woede is de meest krachtige basisemotie van de mens en kan duidelijk een sfeer zo veranderen dat het erg onprettig aanvoelt. Als je dan ook nog extra gevoelig bent dan voel je het maar al te goed. Suzanne voelt haar eigen woede in haar kamer en associeert het daarom met de boze Suzanne. Een kamer met heftige emoties kan voor gevoelige kinderen drukkend zijn en zelfs slaapproblemen veroorzaken zoals bij dit meisje.

Ik adviseer Mieke om Suzanne een emotietraining te laten volgen zodat ze om leert gaan met haar emoties.  Maar ook om het huis energetisch te reinigen waardoor de negatieve emoties verwijderd worden.  Mieke leg ik wel even uit dat woede een functie heeft en dat het onderdrukken niet de juiste manier is. Want woede betekent soms dat je iets wilt veranderen waar je het niet mee eens mee bent, je geeft dan hiermee grenzen aan.  De reden van de woede opsporen is van groot belang zodat het omgebogen kan worden naar positieve woede.  Het zal even duren maar met de training kan Suzanne het zeker leren dat woede ook positief kan zijn.