Opa en oma zijn geen sterretjes want ik kan ze gewoon zien

De dood hoort bij het leven en toch kan het voor veel uitdagingen zorgen als je het met een kind wil bespreken. Want hoe bereid je een kind voor op dit moment van afscheid?

Vaak wordt aan kinderen verteld dat opa of oma een sterretje is geworden en aan de hemel staat te schijnen. Waar ouders vaak geen rekening mee houden, is dat er een een groep kinderen is die meer waarneemt dan andere kinderen. Kinderen die dus opa en oma gewoon af en toe nog zien, terwijl zij niet meer in onze dimensie zijn. Als je dan aan een kind vertelt dat opa of oma een sterretje geworden is, dan kan dit voor een grote verwarring zorgen wat een kind angstig kan maken.

Daar komt nog bij dat er genoeg kinderen zijn die positieve paranormale ervaringen hebben zonder dat hun ouders er weet van hebben. Ze zien witte entiteiten en ervaren het als heel gewoon, omdat ze ervan overtuigd zijn dat iedereen ze kan zien. Een reactie van de ouder kan een spiegel zijn, waardoor ze gaan beseffen dat ze iets waarnemen wat de ouder niet waarneemt. Je merkt dan vaak dat kinderen gesloten worden als de ouders een reactie geven, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze ‘anders’ zijn. Een kind wil namelijk niet anders zijn dan zijn leeftijdsgenoten.

Je weet dus als ouder nooit exact of je kind entiteiten kan waarnemen, ook niet als je vraagt aan het kind: “Zie jij iets wat ik niet zie?” Het kind weet namelijk niet wat jij ziet en zal vaak verbaasd reageren met: “Nee.”

Rekening houdend met bovenstaande factoren, adviseer ik ook om een kind niet te vertellen dat opa of oma een sterretje is geworden, maar eerlijk en vooral duidelijk te zijn. Je kunt vertellen dat opa of oma verhuisd is naar een plekje waar ze ons af en toe kunnen zien. Of – als je niet in leven na de dood gelooft – vertellen dat je niet weet wat er gebeurt met opa en oma nu ze niet meer bij ons zijn.
De herinnering die je aan ze hebt, moet je net als een plantje met liefde verzorgen. Als je het verzorgt met leuke, mooie en blije gedachten, dan zullen de herinneringen aan opa en oma steeds mooier worden en je dus steeds blijer maken. Je kunt het tastbaar maken voor een kind met behulp van een echt plantje.

De dood hoort bij het leven. Natuurlijk wil iedere ouder zijn kind het verdriet besparen van afscheid, maar helaas zijn dit ook de groeiprocessen van een kind.
Als ouder kun je deze processen minder beladen maken door eerlijk en duidelijk te zijn naar het kind. De liefde waarmee je je kind omringt, zal de basis zijn om verliezen te kunnen incasseren.

Deel je mee om ouders te informeren? ❤️