Menselijke spons

Gine:

Mijn zoon Ryt heeft heel erg veel last van stemmingswisselingen. Van het ene op het andere moment kan zijn stemming omslaan. Hij kan zelf niet vertellen waarom hij zich zo voelt.  Hij wordt ook met de dag angstiger en ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan. Nou heb ik gelezen dat kinderen soms heel erg gevoelig kunnen zijn voor allerhande dingen en ik vraag me af of dat bij Ryt ook het geval is.

Voor me zit een knappe vrouw van 36 die in een modeblad zeker niet zou misstaan. Naast haar zit Ryt, die het evenbeeld is van zijn moeder Gine. Ryt staart naar zijn schoenen en durft mij niet aan te kijken. Ik weet dat hij even tijd nodig heeft om te acclimatiseren en richt  het woord tot Gine. Tijdens het gesprek met Gine krijg ik meer duidelijkheid door hetgeen ze mij vertelt, maar ook door de beelden en signalen die Ryt me toezendt.  Het manneke van 5 jaar oud is namelijk ontzettend gevoelig. Hij is te vergelijken met een spons. Hij zuigt emoties, sferen en energieën op en weet vervolgens niet wat hij ermee moet. Ik kijk Ryt aan en zie dat er onder zijn helblauwe ogen zwarte kringen zijn. Het is ook vermoeiend om iedere keer van alles en nog wat te moeten voelen.

Hij is jong en kan niet zo goed begrijpen wat hij voelt. Hij weet dat hij zich ineens intens verdrietig, boos, angstig of blij kan voelen. Maar hoe het komt, dat weet hij niet. Ryt heeft ook erg veel moeite met drukte en wordt dan opstandig en nerveus. Zijn ouders proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar ze kunnen hem moeilijk in een glazen kooitje plaatsen. Op school ondervindt hij ook de nodige problemen. Ryt heeft de pech dat hij in een drukke klas zit met maar liefst 24 leerlingen. Vaak wordt het Ryt teveel en houdt zijn moeder hem een dagje thuis. Nu kan dit af en toe geen kwaad, maar straks in groep drie wordt dit toch wel een probleem. Gine vindt het voor haar gezin soms erg moeilijk, omdat er vanwege Ryt een heleboel uitstapjes niet mogelijk zijn. Gine heeft nog twee kinderen van 12 en 13 jaar en die willen niet altijd de rust opzoeken.  Vakanties worden nu echt moeilijk om uit te kiezen, omdat ze hen niet allemaal tevreden kan stellen.

De keuze is: twee ontevreden pubers of de gezondheid van één kind. Ryt wordt – om het zo maar te zeggen – echt een probleem voor het gezin, omdat de anderen weinig begrip voor hem kunnen opbrengen. Medische onderzoeken hebben aangetoond dat Ryt kerngezond is, maar zijn gedrag laat iets anders zien. De leerkrachten op school hebben weleens uitgesproken dat Ryt als nakomertje waarschijnlijk een beetje in de watten wordt gelegd en Gine weet zeker dat dit niet waar is.

Ik kijk naar Ryt en zie dat hij zeker wat energie kan gebruiken. Via mijn handen geef ik hem universele energie, ook wel Manuele Tachyon Energie  genoemd.  MTE is een basisenergie die enorm snel en krachtig werkt.

Ryt ervaart het als heel prettig. “Mijn borst wordt helemaal warm en mijn benen ook,” roept hij. Gine snapt het niet zo goed, omdat ik mijn handen boven Ryts schouders heb en helemaal niet in de buurt van zijn benen of borst ben.  Via de energiekanalen van de schouders geef ik hem datgene wat hij nu goed kan gebruiken: rust, liefde en energie. De emotionele blokkades worden d.m.v. tachyonenergie opgeheven. Maar ook emoties die niet bij Ryt horen haal ik weg.  Zijn enthousiasme en vrolijkheid laten zien dat hij het heerlijk vindt. “Maar waarom voel ik me soms zo raar? “ vraagt hij heel zachtjes.

“Dat zal ik je even laten zien.” Ik pak een spons en een schaal met blauw gekleurd water. Ik laat hem zien dat hij hetzelfde doet als een spons. Dat hij  was als een volgezogen spons: zwaar, en dat is erg vermoeiend. Ik leg hem uit, dat wat ik heb gedaan te vergelijken is met het uitknijpen van een spons. ‘Oh, daarom voel ik me niet zo zwaar meer.” Heerlijk zoals kinderen het zo eenvoudig kunnen verwoorden.

“Maar nu moeten we ervoor zorgen, dat je niet iedere keer jezelf volzuigt. We gaan een soort van plastic hoesje om de spons doen, zodat hij zich niet kan volzuigen.” Ryt krijgt van mij een afsluitmanier die snel en effectief is voor HSP-er want dat is hij. Hier door hij straks beter met drukte om zal kunnen gaan, maar zijn gevoeligheid leert accepteren en integreren in zijn leven.  Van zijn handicap maken we zijn gave, want zijn gevoeligheid heeft ook voordelen. Hij leert ook tijdens de training wanneer hij zichzelf in een plastic hoesje moet hullen en wanneer hij zijn gave mag gebruiken. Een hoesje dat een gouden beschermlaag voor zijn leven wordt.

* De workshop Leven Met Energie leert HSP- ers met hun gevoeligheid omgaan