Leven met angst

Meer dan een miljoen Nederlanders leeft met een angststoornis. Leven met angst zonder dat je precies weet waar je angst vandaan komt is als leven met een tijdbom om je nek. De paniek kan elk moment uitbreken. Je leven wordt beperkt en alles wordt in een kadertje geplaatst zodat je op die manier de controle over je leven kunt behouden. De buitenwereld begrijpt je vaak niet en komt met goedbedoelde tips. Tips die vaak niet bruikbaar zijn omdat ze ervoor zorgen dat je de situatie moet veranderen. En dat is nou net precies wat je angst inboezemt, het veranderen van het vertrouwde.

KIJKJE IN DE WERELD VAN JESSY
“Toen ik achttien was heb ik mijn eerste erge paniekaanval gehad. Dat was het begin van vele therapieën en een compleet ander leven. Er werd een paniekstoornis geconstateerd. Ik voelde me alleen op de wereld. Niemand die mij begreep. Vrienden hield ik bijna niet over, die gingen verder met hun leven, school, stappen, ik kon dat niet meer. Na jaren medicijnen en therapie krabbelde ik omhoog maar de paniek bleef. Op normale plekken zoals de supermarkt, winkels, bij iemand thuis werd ik overmand door paniek. Een gevoel dat door mijn hele lijf te voelen was, bang om flauw te vallen, door mijn benen te zakken. Ik had dan maar één gedachte, vluchten. Naar huis, naar mijn veilige plek! Dan werd ik weer rustig.

Grote menigten vermeed ik, daar voelde ik me helemaal niet op mijn gemak. Ik bleef zoeken waar de paniek vandaan kwam, langzaam leerde ik verschillende technieken maar waarom mijn lichaam zo reageerde begreep ik niet. Bénazir vertelde mij uiteindelijk dat ik hooggevoelig ben en dat dat de reden was van mijn onverklaarbare angsten. Dat ik gevoelig was wist ik wel, maar om te horen wat het inhield gaf mij na al die jaren eindelijk een antwoord op de vraag…Waarom ik angsten ervaar die niet reëel zijn. Ik heb meer voelsprieten uitstaan dan een gemiddeld mens, ik pak emoties over van andere mensen, mijn lichaam reageert hier op en dan ontstaat de paniek, de vermoeidheid en de maagklachten. Ik moet mij leren af te sluiten, zodat er geen emoties van anderen bij mij binnen kunnen komen. Het is nog een lange weg te gaan, maar om te weten dat ik er nu echt mee aan de slag kan geeft een goed gevoel.”

IRREELE ANGSTEN
Irreële angsten komen vaak zomaar uit het niets opzetten en nemen dan je lichaam over. Je gevoel zegt dat er gevaar dreigt maar je ogen nemen iets anders waar. Dan ontstaat er verwarring en je hebt het gevoel dat je de controle verliest over je lichaam. Wat gebeurt er op zo’n moment? Als gevoelig persoon neem je met je voelsprieten iets waar wat je gezichtsveld niet waarneemt. Dat zorgt ook voor de verwarring tussen je verstand en je gevoel. Door je sensor die uitstaat naar binnen te halen, neem je qua gevoel minder waar, waardoor er een rust ontstaat en de angsten ook minder worden.
Kinderen met extreme angsten worden soms op een verkeerde manier gediagnosticeerd omdat men deze zeer belangrijke kant van belichten er niet bij trekt. Hooggevoeligheid (hsp) komt veel voor en zorgt soms voor enorme problemen. Depressie en angststoornissen zijn een groot probleem voor de volksgezondheid. Uit recent onderzoek blijkt dat 15 procent van de jongeren voor het achttiende levensjaar een depressieve episode heeft doorgemaakt, en zijn angststoornissen de meest voorkomende psychische aandoeningen.

PREVENTIE BIJ KINDEREN
Er is nauwelijks preventie van depressie of angstklachten bij kinderen. Vanwege deze beperkingen ontvangen kinderen niet altijd de juiste zorg, vooral omdat naar binnen gerichte gedragsproblematiek zoals faalangst, eenzaamheid en een laag zelfbeeld niet worden gesignaleerd. Pas als de problematiek een belemmering vormt om een normaal bestaan op te bouwen, wordt er aandacht aan de stoornis geschonken. Kinderen kunnen d.m.v. eenvoudige technieken hun angsten herkennen en overwinnen waardoor de naar binnen gerichte gedragsproblematiek uiteindelijk beperkt zal blijven.

Twintig procent van de Nederlandse bevolking is hooggevoelig en bijna 15 % van de kinderen heeft angststoornissen. Wordt het niet tijd dat er preventieve zorg besteed wordt aan deze klachten?

Geef een reactie