Bénazir is contextuoloog. Zij legt de drie p’tjes naast elkaar om een casus vanuit diverse invalshoeken te kunnen benaderen: psychologie, pedagogie en parapsychologie. Bénazir heeft het vermogen om direct in contact te komen met het onderbewustzijn van de mens, waar vele onbewuste processen zijn opgeslagen, waaronder angsten, woede, verdriet en blokkades.
HUCK, DE ENE DAG LIEF, DE ANDERE DAG EEN DRAAK
Drie jaar geleden ben ik bij een mannetje van anderhalf jaar oud geweest, Huck, die enorme slaapproblemen had. Die problemen heb ik toen opgelost en hij kon weer slapen. Onlangs werd Huck vier jaar en ging hij naar de basisschool. Een spannende periode met veel veranderingen voor een kind. Dat had direct zijn weerslag op zijn gedrag. Huck kon zich maar moeilijk aanpassen en zijn gedrag was zeer wisselend. De ene dag was hij erg lief en de andere dag leek het net alsof een draak in hem huisde: hij beet, sloeg, schopte ieder kind en was enorm brutaal tegen de leerkracht.
OVERPRIKKELD
Omdat moeder een alleenstaande ouder was, zochten de instanties het probleem in de thuissituatie. Maar moeder Mel had haar zaakjes juist goed op orde en een echte oorzaak kon dus niet direct worden gevonden. Mel nam daarom weer contact met mij op. Om de oorzaak van zijn gedrag te kunnen achterhalen, legde ik contact met het onderbewustzijn van Huck. Direct liet hij me zien dat hij te veel informatie naar binnen kreeg en enorm overprikkeld raakte op sommige dagen.
MENSELIJKE SPONS
Tijdens mijn workshop Leven met energie kreeg Mel handvatten hoe ze met de overprikkeling van haar zoon om moet gaan. Huck moet zich gaan afsluiten, zodat hij als menselijke spons niet alle emoties en energieën van anderen opslurpt. Huck blijkt HSP-er te zijn en heeft behalve extra voelsprieten, ook een groot absorptievermogen wat emoties en energieën betreft. Een aantal dagen ging het goed, maar Huck viel telkens terug. Logisch, een mannetje van vier vergeet vaak dat hij zich af moet sluiten en heeft eigenlijk hulp nodig van school.
HSP
Mel, een zeer doortastende vrouw, stapte naar de school toe en vroeg of ik wat informatie mocht komen geven over Huck. De school stond niet te springen omdat men een hele andere verwachting had van mijn bezoek. Ik legde ze uit dat maar liefst twintig procent van de wereldbevolking HSP-er is. Velen van hen hebben lichamelijke en psychische klachten omdat ze overprikkeld zijn. In historie-rijke gebieden zie je vaak dat zeer zware energieën blijven hangen, die direct invloed kunnen hebben op HSP-ers.
Deze school staat in Arnhem en daar is in de tweede wereldoorlog veel gebeurd. HSP-kinderen, die dus die voelsprietjes hebben uitstaan, krijgen daarom in deze omgeving continu te veel informatie naar binnen. Zij laten dat meteen in hun gedrag zien met druk, ongeconcentreerd, opstandig en soms agressief gedrag.
ADHD’ER OF HSP’ER?
ADHD is slechts bij een klein percentage van de gediagnosticeerde kinderen een neurobiologisch probleem. Een groot percentage van de kinderen heeft te maken met een vorm van gedragsproblematiek. Een HSP-er die overprikkeld raakt, kan gedragsproblemen hebben. Gedragsproblemen die veel weg hebben van het gedrag van ADHD-ers. Als je nagaat dat 1 op de 5 kinderen HSP heeft, dan is het zeker de moeite waard om dit in een diagnose mee te nemen. Andere hooggevoelige kinderen sluiten zich juist af voor de vele informatie en lijken daardoor onbereikbaar, afwezig en soms zelfs apathisch. Ook met deze mogelijkheid moet men rekening houden als men een diagnose stelt.
HANDVATTEN VOOR HSP’ERS
Door deze kinderen handvatten te bieden zodat ze niet teveel prikkels naar binnen krijgen, voelen ze zich rustig van binnen. De chaos in hun hoofd wordt minder en ook het gedrag verbetert aanzienlijk. De directrice en Intern Begeleider van Huck z’n school, liet ik zien wat Huck rust kan bieden. De directrice was met stomheid geslagen. Bij haar gingen meteen alarmbelletjes rinkelen, omdat bepaalde puzzelstukjes voor een aantal andere kinderen ook op z’n plek vielen. Sindsdien wordt Huck door de leerkracht eraan herinnerd wanneer hij zich moet afsluiten, namelijk als er teveel indrukken op hem afkomen. Slechts een klein geheugensteuntje van de leerkracht zorgt er al voor dat Huck zich heerlijk ontspannen voelt en niet meer overprikkeld raakt. Een super win- win-situatie, want ik kwam voor Huck, maar weet dat ze op deze school nu ook anders naar andere zorgkinderen zullen kijken.