Hoe red ik me als gevoelig persoon!

Brit is een jonge vrouw van 32 jaar die kampt met een heleboel angsten. Als klein meisje was ze al geen held, maar nu zijn haar angsten alleen maar toegenomen en ze belemmeren haar in haar gewone sociale leven. Ook haar lichamelijke gezondheid is niet stabiel en ze kampt met vermoeidheid, buikklachten en pijn in haar schouders en nek.

Ze weet dat ze erg gevoelig is, want regelmatig krijgt ze te horen dat ze wat meer haar op haar tanden moet krijgen. Ze haalt dan haar schouders vaak op en een lief lachje verschijnt vervolgens op haar gezicht. Ze zou graag zichzelf willen veranderen, als iemand maar iets concreets kon noemen, zodat ze wist hoe het moest.

Per toeval leest ze een artikel van mij op Facebook en is meteen gefascineerd. Ze herkent zichzelf in de persoon die Bénazir beschrijft in haar column en besluit contact op te nemen. Tijdens het telefonisch spreekuur vallen de puzzelstukjes op hun plek waar ze al jaren naar op zoek was. Ik vertel haar zoveel over zichzelf aan de hand van de foto die ze van tevoren gemaild heeft dat ze het best beangstigend vindt dat ik bijna alles uit haar onderbewustzijn kan halen. Maar tegelijkertijd is het ook een verademing, want ze leert zichzelf begrijpen.

Ze is een hoogsensitief persoon, afgekort HSP. Ze vindt het verrassend dat 20% van de Nederlandse bevolking zo gevoelig is. Brit is overdonderd na het gesprek en neemt even de tijd om het te laten bezinken.
Maar het laat haar niet los, omdat ze eigenlijk wel meer over HSP wil weten en bovendien handvatten wil om met haar gevoeligheid om te gaan. Ze besluit om zich in te schrijven voor de workshop van Concept Bénazir, genaamd ‘Leven met energie’ waar ze haar zelfredzaamheid terug zal krijgen.

Vol verwachting neemt ze deel aan de workshop die maar liefst een hele dag duurt. Brit komt naast een vreemde te zitten en vindt het doodeng. Een hele dag naast een onbekende, dat staat haar enorm tegen. Maar tot haar verbazing heeft ze na de eerste praktijkoefening gelijk een klik met de persoon. Het wonderlijke is dat haar buurvrouw exact dezelfde klachten heeft en precies begrijpt waar ze het over heeft. Tijdens de lunch schuift ze aan bij een tafel en al snel klikt het ook daar met de tafelgenoten. Na de lunch is de sfeer in de zaal erg gemoedelijk en het lijkt wel of iedereen elkaar al jaren kent. Een zaal met HSP-ers heeft dus ook zijn voordelen. Brit is verbaasd over de handvatten die er geboden worden en komt vol energie en enthousiast thuis. Haar man is erg verbaasd, want hij had verwacht dat zijn vrouw geradbraakt zou thuiskomen.

De volgende dag past Britt hetgeen ze geleerd heeft toe en is blij met de ondersteuning die er via een forum wordt gegeven. Langzamerhand worden de handvatten die er zijn geboden geïntegreerd in haar leven en ze kan direct ook verschil merken. Haar energielevel is verbeterd en ze heeft niet meer het gevoel dat ze leeggezogen wordt. Ook haar fysieke klachten kan ze verhelpen en ze is er nog steeds verbaasd over, ondanks het feit dat ze nu weet waar het vandaan komt. Haar man was erg sceptisch, maar ook hij moet toegeven dat zijn vrouw beter in haar vel is komen te zitten. Hij kan het niet echt verklaren, maar is wel blij met het resultaat. Hij ziet dat de ooit zo schuchtere Brit nu langzaamaan haar eigen grenzen gaat verleggen en dat haar zelfbeeld positief verandert. Brit heeft niet alleen haar zelfredzaamheid gekregen, maar nu weet ze ook waarom ze zo reageert op bepaalde situaties en dat het helemaal niet vreemd is.
Ze is gevoelig en weet er nu mee om te gaan.

Deel je mee? Twintig procent van de bevolking is een HSP-er en sommige zijn op zoek naar handvatten.

Meer informatie op Leven met energie

 

Geef een reactie