Het nieuwe gevoelige kind: HCP!

Dat er kinderen zijn die gevoeliger zijn dan andere kinderen is niet nieuw.  Er bestaat een groep mensen die extra voelsprieten hebben uitstaan en daardoor meer kunnen voelen dan anderen. Dat is ongeveer 20 % van de bevolking en dat zijn Hoog Sensitieve Personen. Langzamerhand wordt deze groep (h)erkend en gaat men ‘rekening’ houden met hun extra voelsprieten. Nu is er een nieuwe groep kinderen ‘opgestaan’ en die zijn vele malen gevoeliger dan de HSP-ers en dus niet te vergelijken hiermee. Ik noem ze de HCP-ers.

HCP
Het zijn kinderen die werkelijk hun hele communicatieve stelsel gebruiken om informatie te krijgen, maar ook om te communiceren. Je moet daarbij denken aan kinderen die op paranormaal gebied zo uitzonderlijk ontwikkeld zijn dat ze telepathisch, helderziend, helderhorend, helderruikend, heldervoelend, helderwetend en soms psychokinetisch zijn. Vandaar dat ik de naam HCP eraan verbind, omdat dat staat voor Heel Communicatief Persoon Deze groep kinderen kom ik de afgelopen tien jaar steeds vaker tegen en dat brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Waar een HSP-er 10, soms 20 keer meer informatie ontvangt ligt het bij een HCP- er vele malen hoger. Doordat alle zintuigen op zenden én ontvangen staan kan er soms wel 100 á 120 keer meer informatie binnenkomen dan bij een ‘normaal’ mens.

OVERPRIKKELING
Het ontvangen van meer informatie is niet altijd prettig, vooral als je niet weet wat je met de informatie moet doen. Bij HSP-ers ontstaat er vaak een overprikkeling die duidelijk in hun gedrag te zien is. Ze sluiten zich af of ze krijgen druk gedrag.

Een HCP- er daarentegen krijgt vaak ook psychische en fysieke problemen zoals: slaapproblemen, verlatingsangst, moeilijk corrigeerbaar gedrag, depressiviteit, faalangst, sociale problemen, teruggetrokken gedrag en/ of druk gedrag, angsten woedeaanvallen en agressief gedrag.  Steeds meer zie je dat HCP- ers al op jonge leeftijd in de psychiatrie terechtkomen waar uiteindelijk geen sluitende en in de regel vooral een onbevredigende diagnose gesteld zal worden.

AFSLUITTECHNIEKEN
Als je er voor wil zorgen dat een HCP – er minder overprikkeld raakt dan moet je ervoor zorgen dat ze een goede, makkelijke en snelle afsluittechniek krijgen, zodat ze te veel prikkels kunnen weren.
In de loop der jaren heb ik me toegespitst op deze groep ‘nieuwe’ kinderen en heb behalve afsluittechnieken ook plannen van aanpak ontwikkeld omdat het voor ouders vaak een hele uitdaging is om een Heel Communicatief Kind op te voeden. Het begint met informeren en observeren om daarna een passend pedagogisch plan te maken.

Ieder kind is uniek en vaart zijn eigen weg.
Dat doet een HCP-er ook, maar als ouders moet je wel aan het roer staan.

Mogelijke kenmerken van HCP:
Paranormaal begaafd op meer dan vier gebieden:
Telepathie
Helderziendheid
Helderhorendheid
Helderwetendheid
Helderruikendheid
Heldervoelendheid
Psychokinese

 • Erg op één van de ouders gericht waardoor er en ‘problematische’ relatie kan ontstaan.
 • Wisselend emotioneel gedrag.
 • Erg begaan met leed en het ook vaak niet los kunnen laten.
 • Moeite met relativeren.
 • Discrepantie tussen gevoel en verstand. Waardoor er wisselend gedrag ontstaat. Soms heel wijs soms heel kinderlijk.
 • Groot rechtvaardigheidsgevoel waardoor ze vaak de dingen zwart wit kunnen belichten.
 • Zeer creatief in het bedenken van oplossingen omdat alles vanuit diverse hoeken bekeken wordt. Beelddenken komt vaak voor bij HCP.
 • Moeite met autoriteit.
 • Lijkt alsof ze manipulatief gedrag hebben maar ze kunnen mensen afscannen waardoor ze precies weten waar ze ingangen hebben.
 • Hebben de drang om binnen in een groep zichzelf af te zonderen. Dat kan zijn d.m.v. van zichzelf terugtrekken of zichzelf boven de groep te plaatsen.
 • Gevoelig voor psychische en fysieke klachten door overprikkeling.
 • Spraakachterstanden (helderhorendheid)

Aandachtspunten:
Angsten woedeaanvallen, slaapproblemen, depressiviteit, laag zelfbeeld, sociale problemen, sociale angsten zoals faalangst, verlatingsangst ed., moeilijk corrigeerbaar, druk en/of teruggetrokken gedrag, zelfbeschadiging, agressiviteit, schuldgevoel, schaamte en moeilijk te verklaren gedrag.
Klachten: onverklaarbare pijnen zoals:  buikpijn, hoofdpijn, spierpijn, schouder- en nekpijn. Zindelijkheidsproblemen

Waarom een “nieuw” type kind?
Een Hoog Sensitief Persoon (kind) kun je niet vergelijken met een Heel Communicatief Persoon omdat het veel meer zintuigen heeft die andere dimensies kunnen waarnemen. Door een juiste beschrijving van de kenmerken te plaatsen kan men eerder HCP-ers signaleren en de handvatten bieden die ze nodig hebben. Afsluittechnieken die geschikt zijn voor HSP-ers zijn helaas niet effectief genoeg voor HCP-ers.

Lees meer over afluittechnieken