Buikpijn

“Mam, ik heb zo’n pijn in mijn buik”. Een veel gehoorde kreet als kinderen opgroeien. Buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Als medische oorzaken uitgesloten zijn en de oorzaak nog steeds niet bekend is, dan is het raadzaam om buiten de grenzen te gaan kijken wat de buikklachten kan veroorzaken. De buik van de mens correspondeert met het gevoel en kan – als er een overprikkeling ontstaat – klachten veroorzaken. Kinderen die meer kunnen waarnemen dan anderen en daardoor gevoeliger zijn, kunnen dan buikpijn krijgen zonder dat je echt weet wat de oorzaak is.

Ik noem hen vaak menselijke sponzen omdat ze gevoelens, emoties en sferen absorberen zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Maar net als een gewone spons lopen ze vol en dat veroorzaakt dan klachten. Door ze te ontdoen van alle geabsorbeerde zaken die niet van hun zijn, zullen de klachten verminderen en soms ook verdwijnen.

Het absorberen van gevoelens van anderen kan onder andere veroorzaakt worden doordat men een HSP-er is, maar ook als de grondslag ligt in de jeugd van een persoon. Een onveilige thuissituatie kan ervoor zorgen dat men op zeer jonge leeftijd geleerd heeft om waakzaam te zijn.

Deze alertheid kan dan een valkuil worden, omdat je niet dag en nacht de boog gespannen kan en mag houden.

Handvatten bieden en weten wat jouw gevoelens zijn en die van een ander is één van de middelen die ervoor kan zorgen dat onverklaarbare buikpijn af zal nemen.

Buikpijn is een teken van je gevoel dat het overprikkeld is en dat moet je niet negeren.