Beelddenker in de keuken.

Een beelddenker is iemand die qua denkproces denkt in beelden i.p.v. woorden.
Het denkproces van een beelddenker is vele malen sneller dan dat van een woorddenker. Maar ook het verwerken van informatie gebeurt anders dan bij een woorddenker. Een beelddenker ziet het geheel, terwijl een woorddenker het stapsgewijs ziet. Dat is in praktische zaken als koken ook duidelijk te merken.
Een woorddenker ziet het recept en volgt deze stapsgewijs totdat er een gerecht ontstaat. Die werkt het geheel af van voor naar achter.
Een beelddenker zit net iets anders in elkaar. Die ziet eerst het gerecht en gaat dan bedenken welke ingrediënten erbij horen. Die denkt dus van achter naar voor.
Dat komt omdat een beelddenker als eerste de oplossing ziet en vervolgens de stappen terugzet naar het “probleem”. Een beelddenker heeft daardoor erg veel moeite met het maken van gerechten volgens een recept, omdat hij deze allang op zijn vizier heeft.
Dit denkproces brengt soms leuke uitdagingen met zich mee, omdat het moeilijk uit te leggen is aan een woorddenker hoe je bij het eind bent gekomen.

Een beelddenker in de keuken kan dus vaak moeilijk verwoorden hoe zijn gerecht is ontstaan.

Geef een reactie